Siva søker Prosjektsjef Industriområder
Vil du jobbe tett på industri og næringsliv i hele landet? Siva SF søker Prosjektssjef Industriområder til nyopprettet stilling!
Link til stillingsannonse: https://theac.recman.no/job.php?job_id=310115&path=api
Om Siva
Siva – Selskapet for industrivekst, er et statsforetak eid av Nærings- og fiskeridepartementet (NFD). Siva bidrar til å realisere Regjeringens næringspolitikk på oppdrag fra departement og fylkeskommuner.
Siden etableringen i 1968 har Siva i partnerskap bygget opp et nasjonalt nettverk for innovasjon og næringsutvikling. Denne såkalte «Siva-strukturen» består av næringshager, inkubatorer, innovasjonsselskaper, katapult-sentre og industri. Sivas virksomhet er til stede over hele landet, der de bidrar til arbeidsplasser, verdiskaping og levedyktige lokalsamfunn.
Gjennom Siva-strukturen får bedriftene nettverk, samarbeidspartnere, kompetanse og fasiliteter, der de kan dra nytte av andres erfaringer og raskere lykkes i sin vekst og utvikling.
Siva-strukturen er en viktig del av virkemiddelapparatet, som også forsterker innsatsen som Innovasjon Norge, Forskningsrådet, fylkeskommunene og andre bidrar med direkte til bedriftene.
Veien tilbake til vekst – Sivas rolle
Norsk industri og næringsliv står overfor krevende og store omstillinger i en digital, grønn og bærekraftig retning. Denne omstillingen må skje samtidig med at norsk eksport må øke med 50% frem mot 2030, fra andre områder enn olje og gass. Utfordringene er ekstra krevende ettersom vi har en rekordlav arbeidsledighet og kompetansemangel i norsk næringsliv.
Skal vi eksportere mer, må vi produsere mer. Dette innebærer at eksisterende industri og næringsliv må styrke konkurransekraften, og ny industri må komme til. Omstillingsvilje og -evne, smart og bærekraftig produksjon, industriell kompetanse og vertskapsattraktivitet er nøkkelord for å lykkes. Siva – Selskapet for industrivekst har en viktig rolle i denne omstillingen.
Bedrifter med suksess samspiller godt og har et sterkt lag i ryggen, akkurat som i toppidretten. De offentlige virkemidlene skal være en del av det sterke laget. Siva sine virkemidler og den innovasjonskraften som over tid er bygget opp i «Siva-strukturen», er viktige bidrag for at industri skal utvikles og bedrifter lykkes framover.
Det foreligger en klar ambisjon og retning for industripolitikken i Norge, formulert blant annet gjennom regjeringens veikart for grønn industrivekst. En forsterket satsing på Norsk katapult og Siva sin eiendomsvirksomhet, samt infrastrukturen for innovasjon og næringsutvikling, vil være kraftfulle verktøy for å realisere denne omstillingen.
Siva sin aktivitet og virkemidler skal bidra til å utvikle en grunnleggende infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling som:
- gjør det lettere for gründere og bedrifter å få tilgang på kapital, nettverk, kompetanse og testfasiliteter
- senker barrierene for etablering av næringsvirksomhet der eiendomsmarkedet er krevende
- forsterker effekten av andre offentlige virkemidler rettet mot næringsutvikling
Gjennom dette spiller Siva en viktig rolle i realiseringen av Regjeringens næringspolitikk, og følgelig i veien tilbake til vekst.
Tjenester/produkter
Siva sin infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling består som nevnt av inkubatorer, næringshager, katapultsentre, innovasjonsselskaper, samt innovasjonssentre og industribygg. Her følger en kort beskrivelse av hvert område;
Næringshageprogrammet og inkubasjonsprogrammet
Hovedmålet til næringshageprogrammet er økt verdiskaping gjennom å bidra til utvikling av attraktive bedrifter og arbeidsplasser i hele landet, men fortrinnsvis i distriktene. Støtte til næringshager skal hovedsakelig skje innenfor virkeområdet distriktsrettet investeringsstøtte. Næringshageprogrammet er også et virkemiddel som skal bidra til å styrke verdiskapingen i en region i tråd med regionens næringsutviklingsstrategier.
Hovedmålet til inkubasjonsprogrammet er økt nasjonal verdiskaping gjennom effektivt å identifisere, videreutvikle og kommersialisere gode idéer til nye vekstbedrifter, samt gi ny vekst i etablerte virksomheter.
De 39 næringshagene og 33 inkubatorene har bidratt med nettverk, partnere og kompetanse, der bedriftene kan dra nytte av andres erfaringer og raskere lykkes med sin vekst og utvikling.
Eierskapsvirksomheten
Ved utgangen av 2021 hadde Siva eierskap i 73 innovasjonsselskaper i hele landet. Over 7500 bedrifter drar nytte av våre tjenester. Siva er til stede over hele landet og er en aktiv eier som legger til rette for at innovasjonsselskapene utnytter sitt potensial og er en viktig pådriver for nyskaping i sin region.
Eierskap i innovasjonsselskaper bidrar til å utvikle og profesjonalisere en nasjonal infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling, der kompetanseflyten mellom selskapene gir styrke og vekst til enkeltmiljøene.
Norsk katapult
Norsk katapult er en ordning med nasjonale sentre som tilbyr testfasiliteter og kompetanse. Katapult-sentrene gjør det enklere for bedrifter å utvikle prototyper, teste, visualisere og simulere. Dette gjør veien fra konseptstadiet til markedsintroduksjon enklere for norsk industri. Ved inngangen til 2021 tilbød katapult-sentrene utstyr og testfasiliteter til en samlet estimert verdi av 1,6 milliarder kroner. Dette er ti ganger mer enn investeringer i utstyr med offentlig støtte via katapult-sentrene. Partnerne i katapult-sentrene har bidratt med øvrige investeringer.
Eiendomsforvaltning og eiendomsinvesteringer
Våre investeringer i eiendom er en langsiktig forpliktelse, hvor vi som eier og forvalter til enhver tid må tilrettelegge for leietakers vekst og utvikling.
Eiendomsvirksomheten har ved utgangen av 2021 eierskap i 99 bygg, på til sammen 542 000 kvadratmeter. I løpet av året er det solgt flere modne industrianlegg, samtidig som nye bygg er reist. En vesentlig del av Sivas eiendomsvirksomhet består av forvaltning og utvikling av eksisterende eiendomsportefølje, tilpasset næringslivets behov. Utleiegraden har økt fra 88 til 91 prosent. Det økonomiske årsresultatet i 2021 er på 554,7 millioner kroner, der en finansinntekt på aksjesalg ga høy gevinst for Siva.
Siva sin eiendomsinvestering skal bidra til å senke barrierene for etablering av industri og nærings- og kunnskapsmiljøer. Vi skal være utløsende for investeringer som er spesielt krevende for private aktører å gjøre alene. Med Siva som medinvestor realiseres dermed investeringer og det mobiliseres privat kapital som ellers ikke ville blitt investert. I samspill med vår innovasjonsvirksomhet og det øvrige virkemiddelapparatet bidrar eiendomsinvesteringene til at kunnskap og kompetanse spres på best mulig måte og gir økt verdiskaping. Eiendomsmassen består av ca. halvparten industribygg og halvparten kontorbygg knyttet til sterke innovasjonsmiljø.
Siva i tall 2021
Bærekraft
Siva har som hovedmål å utløse bærekraftig lønnsom næringsutvikling i bedrifter og regionale nærings- og kunnskapsmiljøer. Vi er godt posisjonert for å drive norsk næringsutvikling i en grønn og bærekraftig retning.
Bærekraft påvirker hvordan Siva utvikler våre virkemidler, jobber med våre samarbeidspartnere, driver vår egen virksomhet, og hvordan vi løser samfunnsoppdraget vårt. I samsvar med vår bærekraftstrategi prioriterer vi ideer og bedrifter som vil være konkurransedyktige i et marked som krever grønne og bærekraftige løsninger.
Organisasjonskart
Kultur og arbeidsmiljø
Siva er lokalisert i Trondheim. Ved inngangen til 2022 var vi 54 faste og midlertidige ansatte, fordelt på 52,8 årsverk. 28 av våre kolleger er kvinner, og 27 er menn. Vi er opptatt av likebehandling når det gjelder lønn og arbeidsoppgaver mellom kjønn. Siva sin ledergruppe består ved årsskiftet av fire menn og fire kvinner. Styret består av tre kvinner inkludert varamedlem, og seks menn.
Sykefravær i 2021 var 2,6 prosent, fordelt på 1,5 prosent langtidsfravær og 1,1 prosent korttidsfravær. Dermed er målet om 97 prosent nærværsfaktor nådd. Siva er opptatt av å utvikle den enkelte ansatte og arbeidsmiljøet. Vi arbeider kontinuerlig med utvikling av kompetansen i organisasjonen og effektiviteten i virkemidlene som selskapet har til rådighet. Oppfølging gjøres gjennom årlige arbeidsmiljøundersøkelser. Åtte ansatte sa opp sin stilling i 2021. Dette utgjør 16 prosent, mot 6,6 prosent i 2020.
Rollen
Som prosjektsjef – industriområder vil du bli en del av vår Eiendomsavdeling, som består av 16 dyktige kolleger. Vi investerer i, utvikler og forvalter eiendom for næringer som er nye og umodne, eller bedrifter med behov for omstilling og vekst. Vår portefølje består av industribygg og innovasjonssenter, samt øvrige eiendomsinvesteringer til en samlet verdi på ca. 4.5 mrd. Vår eiendomsvirksomhet er et direkte virkemiddel der hvor det eksisterer markedssvikt.
Les mer om Eiendomsvirksomheten til Siva her:
Arbeids- og ansvarsområder:
- Etablere denne rollen hos Siva, herunder:
- etablere arbeidsmetodikk og definere Siva i å kartlegge, veilede og koordinere relevante aktører i tilrettelegging av nye industriområder
- kunnskapsoppbygging internt
- analysere og utrede behovet i markedet
- Etablere samarbeid med relevante aktører, eksempelvis Invest in Norway
- Lede innsatsen fra tidligfase tomteutredning til ferdig industriområde, herunder
- Dialog med tomteeiere, industriaktører og politisk landskap
- Koordinere og lede innsatsen i de ulike fasene av utviklingsløpet med ulike aktører
- Dialog med kommuner, fylker, industriaktører m.m.
Hvorfor er rollen opprettet?
Med utgangspunkt i Regjeringens «veikart for grønt industriløft», fikk Siva i oppdrag fra eier å utrede hvordan Siva kan videreutvikle sin eiendomsvirksomhet og levere på behovet for klargjorte grønne industritomter. Det forventes at Siva tar oppdragsgiveransvaret for klargjøring av grønne industriområder og industriparker med internasjonale konkurransefortrinn i hele landet. Formålet med oppdraget er å redusere tiden det tar fra man identifiserer og kartlegger konkrete tiltak, til området er klar for etablering av ny grønn industri.
Hva kan Siva tilby?
Oppdraget fra Regjeringen er nytt og rollen er følgelig nyopprettet. Du vil få stor innflytelse på hvordan oppdraget og rollen skal løses på vegne av Siva. Hos oss kommer du tett på norsk næringspolitikk samt industri og næringsliv i hele landet!
Hvem ser vi etter?
Vi søker en kandidat med vesentlig erfaring med å organisere og lede større utbyggings-, eiendoms- eller infrastrukturprosjekter. Vedkommende må kunne vise til erfaring med å lede tverrfaglige team og funksjoner.
Interesse og forståelse for industri- og næringsutvikling, eiendom- og forretningsutvikling, samt god forretningsforståelse, hvor man er sterk på å se sammenhenger mellom avdelinger i et strategisk perspektiv er en forrutsetning.
Faglige kompetanse (erfaring & utdanning)
- Relevant høyere utdanning, gjerne ingeniørutdanning
- Erfaring fra ledelse av større utbyggings-, eiendoms- eller infrastrukturprosjekter, gjerne som leder av totalentreprise
- Bestillerkompetanse – kjøpe tjenester fra relevante aktører