Skip to content

Modig lederskap: Er nordiske ledere for snille?

Modig lederskap: Er nordiske ledere for snille?
4:14

modig lederskap - er nordiske ledere for snille

Performance Lab, ved Knut Are Nordheim

Kjære leder,

Hvis du skulle beskrive en nordisk ledergruppe, kunne det høres ut som en serie IKEA-møbler: Hygge, Kos, Tillit, Samarbeid. Vi nordmenn liker det åpent, vennlig og flatt – mens det hos søta bror er litt brattere og mer hierarkisk. Kanskje fordi “de har adel, mens vi har odel”, som Hilde Sandvik så treffende har sagt. Vi nordmenn tar nemlig ikke et nei for et nei, selv når det kommer fra sjefen.

Og tyskerne? Vel, min kone er tysk, så jeg vet litt om det! Tyskerne ser med en blanding av beundring og forvirring på den nordiske lederstilen. De klager ofte over hvor hierarkiske deres egne organisasjoner er, der alt må opp til sjefen før noe blir gjort. Vi nordmenn stoler derimot på at de gode løsningene kan komme fra alle nivåer i organisasjonen. Kanskje er vi litt for glade i å utfordre det etablerte?

Hva er modig lederskap

I Assessment Company har vi utviklet noe vi kaller Den nordiske ledelsesmodellen, som vi bruker som grunnlag for ledertrening og kompetanseutvikling. For oss handler modig lederskap om mer enn å rynke panna og ta rennefart mot utfordringen.

Selvfølgelig hører raske og dristige avgjørelser med, men mot viser seg også i det som utenfra kan se ut som feighet eller snillisme. Det krever nemlig mot å gi tillit, delegere ansvar og stole på at teamet leverer – uten at du som leder må kontrollere alt. Men er dette modig lederskap, eller er det rett og slett for snilt?

En verden full av paradokser

Den nordiske ledelsesmodellen er preget av paradokser. Vi legger vekt på tillit og involvering, men risikerer vi da å bli for myke? Er det modig lederskap å delegere ansvar og gjøre team mer autonome, eller betyr mot at du må ta tøffe avgjørelser alene?

Balansen mellom tillit og kontroll er et klassisk eksempel. Tillit frigjør kreativitet og skaper eierskap, men uten en viss grad av kontroll kan man miste retningen. La oss se på noen eksempler: 

  • Spotify opererer med små, autonome "squads" som fungerer som startups innenfor selskapet. Dette fremmer innovasjon og hurtighet. Lederne fungerer som fasilitatorer og sørger for at teamene har ressursene de trenger for å lykkes.

  • Maersk lar medarbeiderne ta ansvar og eie prosessene. Samtidig balanserer de dette med klare, strategiske mål for å sikre resultater. Her finner man en god balanse mellom å gi folk frihet og å holde kursen.

  • Equinor har klart å kombinere innovasjon og bærekraft ved å gi ansatte rom til å utvikle nye løsninger, samtidig som de opererer i en global og krevende industri. Lederskapet her handler om å balansere resultatfokus med en inkluderende og åpen kultur.

Disse selskapene viser at den nordiske lederfilosofien faktisk fungerer. Ser vi på den nordiske økonomien og hvor godt nordiske selskaper gjør det, så er det kanskje en ytterligere stadfestelse på at vi nordboere er inne på noe.

Men hvor modig er den nordiske modellen, egentlig?

Om noen dager sitter jeg på scenen på Oslo Business Forum og diskuterer dette temaet sammen med Pellegrino Riccardi og BI-rektor Karen Spens. Jeg har selv ståltro på den nordiske modellen. Så lenge man er balansert, og ikke dogmatisk, går den ikke gå på bekostning av resultoppnåelse. 

Noen ganger er det ikke tid for å spise smørgåstårta, ta runden rundt bordet eller “sove på det”. Beslutningen må tas der og da. Men når tillit og inkludering ligger til grunn, tåler organisasjonen slike situasjoner bedre. Teamet føler eierskap og stoler på at lederen tar de rette avgjørelsene. Dette er kjernen i den nordiske modellen – den kombinerer tillit med effektiv kontroll når det trengs som mest.

La oss ta praten videre

Skal du til Oslo Business Forum? Kom innom Assessment Company-standen og diskuter modig lederskap og resultatoppnåelse med oss. Norge ble ikke verdens beste idrettsnasjon av ren flaks. Det skjedde gjennom målrettet investering, hårete mål og trening av høyeste kvalitet. Hvor langt kan dere komme med bedre trening og utvikling? Vi ser frem til mange spennende samtaler. Og om vi snakkes, kanskje finner du inspirasjon til å løfte din bedrift til nye høyder.

 

Foto: AI-generert foto fra Midjourney